Trenutni status vsebine
Niste še prebrali
Cena
100 €
Želite dostop do vsebin?

Komunikacija je temelj dobrega delovanja. Mehur je naš mediator.

Težave zaradi prekomerno aktivnega sečnega mehurja (inkontinenca) v današnjem času prizadenejo skoraj vsakega šestega Slovenca. Moški in ženske zbolijo v približno enakem deležu. Moški, ki pogosto urinirajo in jih pogosto tišči na vodo, imajo često povečano tudi prostato. To oteži začetek mokrenja, povzroča šibek curek med mokrenjem in nepopolno praznjenje mehurja. Te težave prizadenejo dostojanstvo, ustvarjajo nizko samopodobo, vplivajo na spremembo načina življenja …

Težave z mehurjem niso omejene samo na odrasle. Pri otrocih so v ospredju lahko težave z zadrževanjem urina. Kar 30 % otrok trpi za to težavo. Ti otroci imajo v 45 % tudi ponavljajoče se okužbe spodnjega dela sečil. Dokazano je namreč, da občasno ali stalno povišan tlak v mehurju tudi do 30 % zmanjša prekrvitev sluznice in mišice mehurja. Zlasti pri deklicah so pogostejša vnetja mehurja (cistitisi).

Vse pogostejša maligna bolezen je tudi rak na mehurju. Po podatkih Registra raka je v letu 2006 za rakom na mehurju zbolelo 258 Slovencev. Rak na mehurju predstavlja 5% pojavnost med raki. Rak je en najpogostejših vzrokov za smrt.

Večina ljudi je prepričana, da težav ni možno zdraviti, saj jih povezujejo s starostjo, z dednostjo ali s psihološkimi težavami. Vendar imamo za vas veselo novico: v tem poglavju predstavljamo, kako uravnovesiti energijo mehurja z vajami, z masažo, z zmanjšanjem stresa, s hrano in z razbremenitvijo čustev. Ko dvignete energijo mehurja, se mehur sam začne obnavljati.

Upokojenka je potožila, da si ne more več zamišljati, kako zapustiti dom za dlje kot za eno uro. Na sprehod je šla lahko samo do sosednjega bloka. Kot je rekla, je njeno življenje začelo izgubljati smisel. Redno je delala tudi Keglove vaje, vendar želenega uspeha ni bilo. Tudi terapija z zdravili ni pomagala, ker je po zdravilih vedo čutila ogromno potrebo po vodi, kar pa je sprožilo odvajanje večjih količin vode. Na predlog je začela izvajati iVitalis vaje, ki jih je delala redno. S terapijo smo ugotovili blokade na določenih mestih hrbtenice. Čustva, ki jih je potiskala v ozadje, so postala jasna, ko smo sprostili energijo, ki je bila nabrana v predelu hrbtenice. S pomočjo vaj za čustva se je gospa naučila upravljati s temi čustvi in inkontinenca je začela izzvenevati.

Obolenja mehurja lahko preprečimo, ko bolezen zaznamo že v njenih razvojnih fazah oz. še bolje, ko delujemo preventivno. Ko dvignete energijo mehurja, se mehur sam začne obnavljati in zdraviti. Tako zmanjšate možnost za težave z inkontinenco, z vnetji sečil, s hrbtenico, z demenco, z zlomi in z osteoporozo, s cistami, z napetostjo, z revmo in z artritisom.