Brokolijeva juha

Vlažno vreme: dež, megla, nizka oblačnost, malo sonca začne vplivati na Kapha ljudi, da postanejo lenobni in brezvoljni. Zato je Ajurvedski recept Brokolijeva juha rešitev, saj spodbudi delovanje živčnega sistema. Poleg tega uravnava pritisk krvi in pomaga pri zmanjševanju telesne teže.

Brokoli je v splošnem čudežno hranilo, saj vsebuje Vitamin A, B, C, D, B-6, K, železo, magnezij, kalcij, kalij, natrij, beljakovine in vlaknine. Vlaknine v brokoliju pomagajo izločiti holesterol iz telesa in preprečujejo zamašitev žil.

Veliko študij brokoli priporoča tudi kot zaščito proti raku na dojkah, prostati in na materničnem ustju.

Njegovo zdravilno delovanje pomaga pravilno deliti celice, kar je še posebej pomembno v nosečnosti. Pravilna delitev celic zmanjšuje tudi verjetnost za napake na nerojenem otroku.

Surov brokoli vsebuje snovi, ki ob dolgotrajnem uživanju lahko zmanjšujejo delovanje ščitnice, kar je še posebej pomembno paziti pri ljudeh močnejše postave. S kuhanjem se snovi deaktivirajo, zato je Ajurvedski recept Brokolijeva juha odlična hrana, ki podpira vse tri doshe.

SESTAVINE (3 osebe)

1 cel brokoli (cca 300g)

2 žlici prečiščenega masla (ghee)

Žlica nasekljanega ingverja

Žlička kurkume

2 ščepa asafoetide

Ščep mletega črnega popra (pipali)

Ščep rimske kumine

Ščep gorčičnih semen

½ žličke koriandra

3 zrna kardamoma

PRIPRAVA

Brokoli narežemo s steblom vred na manjše kose. Odrežemo le olesenele dele. Na ognju segrejemo ghee (prečiščeno maslo) in dodamo asafoetido. Malo popražimo in dodamo ostale začimbe. Popražimo in dodamo še brokoli. Cca eno minuto mešamo nad ognjem, da se začimbe in maslo vpijeta v brokoli. Potem zalijemo s 1l vode. Kuhamo do mehkega. Na koncu vse zmiksamo v gladko gosto juho. Okrasimo lahko s svežim peteršiljem ali z listi currya.

DOBER TEK!