Limfa in limfni sistem

Limfa je en izmed najbolj pomembnih sistemov v telesu, žal v zahodni medicini zelo zapostavljena, igra pa ključno vlogo v zagotavljanju dobrega počutja in zdravja ter pomaga pri hitri regeneraciji po boleznih in poškodbah.

Na primer: če zdravnik ugotovi povečan holesterol, vam predpiše statine – farmacevtski produkt, ki zniža holesterol… ne ugotavlja pa, kaj je pripeljalo do povečanega holesterola, torej kaj je vzrok za povečanje holesterola. Včasih se vzrok skriva le v slabi drenaži limfnega sistema, ker v telesu zastajajo odpadne snovi. Dober tok limfe je pomemben pri preprečevanju mnogih bolezni, kakor tudi pri okrevanju in revitalizaciji telesa.

Limfa ali mezga je rumenkasta prosojna telesna tekočina, ki po telesu teče po mezgovnicah. Nastaja iz krvne plazme, ki se pretaka skozi stene kapilar (majhnih žilic) v tkivo okoli kapilare. Mezgovni sistem zbira to tekočino (limfo) v mezgovne lasnice (limfne kapilare) in jo vrača po mezgovnih žilah do limfnih vozlov, kjer se filtrira in vrača nazaj v kri.

Mezgovni sistem je poleg krvožilja najpomembnejši transportni sistem v telesu. Limfa se premika zelo počasi in pod nizkimi tlaki, saj sistem nima osrednje črpalke, kot je v krvožilnem sistemu srce. Limfa se po telesu pomika samo v eno smer. Limfni sistem je del imunskega sistema (v limfi se proizvajajo protitelesca) in ima veliko funkcij, ki vključujejo zaščito telesa pred vsiljivci, ki povzročajo bolezni. V limfi se nahaja kar četrtino belih krvničk v telesu. V limfni tekočini so hormoni, beljakovine in pomembne maščobne kisline, s katerimi oskrbuje celice. Limfa skrbi za vzdrževanje ravni telesne tekočine, absorpcijo maščob v prebavnem traktu in odstranjevanje celičnih odpadkov. Blokade, bolezni ali okužbe lahko vplivajo na delovanje vašega limfnega sistema. Poleg tega, da limfa oskrbuje tkiva, je limfni sistem predvsem specializiran za odstranjevanje odpadnih snovi iz tkiv; odnaša na primer povzročitelje bolezni (npr. bakterije), tujke (npr. prah), tuje in odpadne beljakovine. Skozi limfo se pretoči tudi do dva litra vode na dan. V t.i. limfnih vozlih se limfa prefiltrira in odstranijo se telesu škodljive snovi. V telesu imamo vsaj dvakrat toliko limfnih žil in limfe kot krvnih žil in krvi.

ivitalis limfa

V tem programu dobite potrebne informacije in iVitalis vaje, kako spodbudite tok limfe in teko podprete svoje dobro počutje in zdravje.

Če limfni sistem ne deluje pravilno, se tekočina kopiči v tkivih in povzroči otekanje, imenovano limfedem: otekanje rok ali nog. Prsti na rokah ali nogah lahko zadržijo tekočino in nabreknejo. Lahko so prizadeta tudi tkiva glave in vratu. Otekanje lahko omeji obseg gibanja, velikokrat pa se pojavi bolečina in občutek teže.

Motnje v toku limfe lahko povzročijo

 • kožne spremembe
 • podkožne ciste
 • uhajanje tekočine iz kože
 • bolečine v ušesih
 • zamašitev nosu
 • težave z dihanjem
 • težave s požiranjem
 • prekomerno slinjenje
 • počasnejše celjenje ran
 • pogostejše okužbe: prehladi, gripe, nahod in podobno
 • večja možnost za pojava alergij
 • večja dovzetnost za težave s hormoni
 • slabše delovanje imunskega sistema

Zaradi slabše cirkulacije limfe lahko zastajajo strupi v telesu in poveča verjetnost za avtoimuna obolenja.

V tem programu dobite potrebne informacije in iVitalis tehniko, kako spodbudite tok limfe in tako podprete svoje dobro počutje in zdravje.