POVZETEK

CENTRALNI MERIDIAN – morje JIN meridianov – (MOŽGANI)

V tem programu obravnavamo Centralni meridian. Potrebno pa se je zavedati, da je Centralni meridian le en krak celotnega toka reke, ki se sestoji še iz Vodilnega meridiana, ki je opisan v drugem programu. Centralni in Vodilni meridian sta 2 polovici celote simbola Yin/Yang. Regulacija obeh meridianov je temelj zdravja in dobrega počutja. Yang je ogenj in Yin je voda, ki napolnjujeta telo in se združujeta skupaj. Energijski potencial teh dveh tokov, ki tečeta v naraščajoči in padajoči smeri na zadnji in sprednji navpični srednji črti telesa, je nasproten vendar dopolnjujoč. Ta fuzija ustvarja ravnovesje.

Energijski tok Centralnega meridiana ustreza Yinu, negativni polarnosti, ženskemu aspektu in se odziva na nizke tone; medtem ko energijski tok Vodilnega meridiana ustreza Yangu, pozitivna polarnost, moški vidik in se odziva na visoke tone. Ena smer sledi ciklusu mikrokozmičnega ognja vzdolž Vodilnega meridiana (navzgor po hrbtenici in po prsnem košu), da spodbudi čustveno regulacijo pridobljenega uma (Zhi Shen); druga smer sledi krogu mikrokozmične vode vzdolž Centralnega meridiana (navzgor po prsnem košu in po hrbtenici), da spodbudi duhovno intuicijo in aktivira zaznavanje/čutenje.

Oba meridiana sta zato tesno povezana z našim zaznavanjem in mislimi, zato je tako za Centralni kot za Vodilni meridian izjemno pomembno, da znamo upravljati s svojimi mislimi in besedami, ker sprožajo čutenje in filtrirajo zaznavanje.

»Niste to, kar mislite, da ste, temveč to, kar mislite.« Elizabeth Towne

Pred dobrimi dvemi desetletji, ko sem se prvič »srečala« s svojimi čutili, sem našla eno izmed najosupljivejših raziskav, ki jo je leta 1972 na univerzi v Kaliforniji opravil dr. Albert Mehrabian. V njej ugotavlja, da ljudje najmanj komuniciramo z besedami in največ z načinom komuniciranja. Torej, kako nekaj povemo, je precej pomembnejše od tega, kaj povemo.

Leta 1968 je Tor Nørretranders v članku The User Illusion (Uporabnikova iluzija) zapisal, da človek na sekundo sprejme 11.201.000 signalov (10.000.000 vidnih, 1.000.000 čutnih, 100.000 slušnih, 100.000 čutnih, 100.000 vonjev in 1.000 okusov). Od tega posameznik izbere v povprečju le 77 zaznav. Ob branju sem se vprašala: »Če z enim človekom doživiva enako izkušnjo, katerih 77 zaznav izberem jaz, katerih 77 pa drugi?«

Kako se sploh razumeti med sabo, če »ne govorimo enakega jezika«?
Jezik energije je univerzalni jezik. Čutenje in zaznavanje nam pomaga, da lahko zaznamo/začutimo veliko več kot je možno ubesediti.

Centralni meridian spodbuja zaznavanje in čutenje tako, da lahko vse povežemo in širimo naše območje zavedanja in se poglobimo v najfinejše strukture naše biti.

Kar čutiš, lahko zdraviš.” Louise Hay

Težave in izzive povezane s centralnim in vodilnim meridianom lahko preprečimo, ko jih zaznamo že v njenih razvojnih fazah oz. še bolje, ko delujemo preventivno z energijo. Energijo lahko dvignemo z vajami, z masažo, z zmanjšanjem stresa, s hrano in z razbremenitvijo čustev. Ko dvignemo energijo centralnega in vodilnega meridiana je pomembno, da energijo vsakodnevno obnavljamo tako, da dovajamo energijo. Energija je temeljna nevidna hrana s katero osvežujemo vse funkcije telesa. Telo brez energije ne deluje. Če v telesu ni energije, telesa ne oživi nobena hrana, voda, zdravila, niti dodatki ali operativni posegi. Zato je pomembno, da v telesu vzdržujemo visok nivo energije.