POVZETEK

Danes ima veliko ljudi težave z odvajanjem: premalo, preveč,  pretrdo, preredko, bolečine ob odvajanju, hemoroidi, napihnjenost, vetrovi, napenjanje, kri v blatu … Ne, to ni normalen pojav. Celo otroci se že soočajo s takšnimi težavami: »Mami, ne morem kakat! …«

V vseh besedilih Kitajske tradicionalne medicine zasledimo, da je od zdravja debelega črevesa odvisno zdravje ostalih delov telesa. Z drugimi besedami povedano: »Simptomi bolezni debelega črevesa so različni: pomanjkanje ali preveč apetita, splošna oslabelost imunskega sistema – človek hitro zboli za prehladom, gripo, hitro ga ujame kašelj, ima zamašen nos, utrujenost, slabokrvnost, spremembe v metabolizmu …« Vse to so začetni znaki, da se v debelem črevesu dogajajo bolezenske spremembe.

Zdravljenje debelega črevesa je najprej povezano s pitjem zadostne količine vode. Koliko vode je priporočljivo popiti, si lahko preberete v poglavju Uvod v spoznavanje meridianov.

Najstnica je že dalj časa tožila, da ne more na blato. Njen »normalen urnik odvajanja« je bil 7-10 dni. Tablet za odvajanje ni hotela jemati, ker je imela po njih hude krče, ki so jo prikovali na posteljo za najmanj en dan. V teku so bile že preiskave debelega črevesa in njegove strukture. Zaradi napihnjenosti je bil podan sum rakavih sprememb. Vsak dotik debelega črevesa je bil boleč, vendar je bilo dekle pripravljeno sodelovati in rešiti problem. Prav tako so za sodelovanje bili pripravljeni tudi njeni starši. Vaje, ki so bile predpisane za debelo črevo, je klientka delala redno, starši pa so ji pomagali pri spremembi jedilnika in jo pri zdravljenju spodbujali.

S časoma so se začela »topiti« čustva, ki so bila zaprta. Veliko je jokala, vendar je ob disciplini z vajami tudi to obdobje minilo. Sčasoma se je naučila izražati, kaj potrebuje in posledično ni več tlačila svojih potreb. Vse več dni je bilo bolj veselih. Ponovne preiskave pri zdravniku so pokazale, da so spremembe »nenadoma izginile«. Še danes, po nekaj letih, zdaj že polnoletno dekle, vsakodnevno dela vaje za debelo črevo, ker VE, kaj ji pomaga. Vsa utrujenost je izginila in mladenka je polna energije.

Obolenja debelega črevesa lahko preprečimo, ko bolezen zaznamo že v njenih razvojnih fazah oz. še bolje, ko delujemo preventivno. V tem poglavju je opisano, kako uravnovesiti energijo debelega črevesa z vajami, z masažo, z zmanjšanjem stresa, s hrano in z razbremenitvijo čustev. Ko dvignete energijo debelega črevesa, se debelo črevo samo začne obnavljati in zdraviti. Tako zmanjšate možnost za težave z zaprtjem, z avtoimunimi boleznimi, z vnetjem (Crohnova bolezen in Ulcerozni kolitis), s kolikami, cistami, nabiranjem črevesnih oblog, s polipi, z zožitvijo …