Razlogi

Robert Anton Wilson v svoji knjigi Vzpon Prometeja razloži, da ima um vsake osebe 2 dela: Misleca in Dokazovalca. Mislec je zelo prožen in lahko misli, karkoli želi. Mislec lahko misli da je zemlja ravna plošča in lahko misli, da je zemlja okrogla. Lahko misli da so vsi ljudje pokvarjeni in lahko misli, da so ljudje dobri. Mislec lahko misli, da so ženske intuitivne in moški racionalni in lahko misli da so ženske preračunljive in moški lahkomiselni. Lahko misli, da živimo v pomanjkanju in lahko misli, da živimo v obilju. Naloga Misleca je misliti.

Naloga Dokazovalca je veliko bolj predvidljiva. Kar namreč Mislec misli, Dokazovalec dokaže. Karkoli torej Mislec misli, bo Dokazovalec iskal dokaze, da to najde. Če oseba misli, da so brezdomci leni, bo Dokazovalec našel dokaze za to. Če oseba misli, da so brezdomci žrtve, bo Dokazovalec našel dokaze za to. Če oseba misli o sebi, da je neumna, bo Dokazovalec našel dokaze za to. Kajti naloga Dokazovalca je le dokazati, da je tisto kar Mislec misli, resnično. Zato Dokazovalec iz množice signalov, ki jih dobimo v eni sekundi (11.201.000 signalov/sekundo), izbral samo tiste, ki potrdijo, kar Mislec misli.

Sestavni del naših misli so prepričanja in so tako močna, da včasih kar pozabimo, da morda niso resnična. Običajno jim rečemo razlogi. Torej so prepričanja tisto, kar nam znotraj govori, da je nekaj dobro, slabo, neprimerno, zdravo, škodljivo, primerno, sprejemljivo, zahtevano… Prepričanja so naši modeli kako nekaj deluje in kako ne deluje.

Za naše veselje, za radost in vašo osebno odličnost torej da smo Umetniki svojega življenja je pomembno, da odstranimo svoja omejujoča prepričanja, da se prepričamo, če razlogi zaradi katerih nekaj počnemo ali ne počnemo res držijo. Zgradimo samo prepričanja, ki nas v Ustvarjanju umetnosti življenja podpirajo.

»Resničnost veliko prepušča domišljiji.« John Lennon