Vodilni meridian v svojem obilju

Vodilni meridian je povezan s celotnim živčnim sistemom po telesu, hrbtenici in v možganih. Živci uravnavajo delovanje vseh telesnih organov, vzdržujejo stabilno notranje okolje, se odzivajo na spremembe in sprožajo prilagoditve. Živčevje je nekakšno elektrokemično komunikacijsko omrežje, ki omogoča delovanje telesa kot celote v dinamičnem okolju. Sporočila se po telesu prenašajo po živčnih celicah iz ene vzdražne celice v drugo. Tako sporočila v izjemno hitrem času pridejo od možganov tudi do zadnje celice na mezincu stopala. Živčevje je pri človeku tudi sedež višjih dejavnosti kot so zavest, čustvovanje, spomin in mišljenje.

Pot vodilnega meridiana

Glavna pot vodilnega meridiana izvira globoko v pelvični votlini. na površini s epojavi na trtici, kjer se nahaja prva točka mediriana in teče po sredini križnice ter se nato dvigne skozi notranjost hrbtenice do glave. Na zatilju ena veja vstopi v možgane in se pojavi na površini na temenu glave, druga pa nadaljuje vzdolž zadnjega dela lobanje in se ponovno združi s prvo vejo na temenu. Od vrha glave se kanal spusti vpo redini čela in nosu do končne točke, DU26, na stičišču zgornje ustnice in dlesni.

Vodilni meridian ivitalis

Tako kot pri vseh meridianih ima tudi vodilni različne sekundarne veje. Ena od njegovih sekundarnih vej izvira iz spodnjega dela trebuha (tako kot njegova primarna pot), obkroži zunanje genitalije, nato se dvigne do popka, še naprej se dviga, da gre skozi srce, obkroži usta in se razcepi dvignejo na spodnji del meja obeh oči.

Druga sekundarna veja se začne na notranjem očesnem očesu (BL1), teče navzgor do temena glave, kjer vstopi v možgane, nato pa izstopi na zatilju in se nato spusti na obeh straneh in vzporedno s hrbtenico ( vzdolž meridijana mehurja), da nato vstopi v ledvice.

Obe sekundarni veji tečeta po poti centralnega meridiana, kar ponazarja načelo jin znotraj janga. To je tudi pot Mikrokozmične orbite.

Sekundarni kanal vstopa tako v srce kot v možgane, s čimer se vzpostavi povezava med obema glavnima organoma, ki se razumeta kot prebivališče duha (ki sta funkcionalno združena v pojmu HeartMind).

Koliko je dolga najdaljša pot, ki jo moramo prehoditi v našem življenju?

Povezava vodilni in centralni meridian

Čeprav vodilni meridian velja za najbolj jang meridianov, centralni meridian pa za najbolj yin meridianov, če upoštevamo ne le njihove glavne poti, temveč tudi različne veje, ugotovimo, da sta oba meridijana že uravnotežena – energija se medsebojno in ciklično prepleta kot v mikrokozmični orbiti.

Centralni in vodilni meridian sta dva kraka istega energijskega toka, ki ohranja ravnovesje med ognjem in vodo v telesu ter preko živčevja povezuje spolne organe z ledvicami, srcem in možgani. Vsi ostali energijski tokovi se napajajo z energijo centralnega in vodilnega meridiana, zato ju imenujemo tudi morje. Oba meridiana spadata v skupino čudežnih energijskih tokov, ker s svojo energijo napajata tisti del telesa, ki energijo potrebuje. Čudežna sta tudi zato, ker s svojimi mislimi lahko takoj vplivamo na povečanje ali zmanjšanje energije v obeh meridianih, saj sta se razvila skupaj z živčnim sistemom, zato preko živčnega sistema delujeta na celoto. Če naš živčni sistem deluje dobro, bodo vsi deli telesa dobivali prave informacije. Torej, če mislimo pozitivno, potem bo naš živčni sistem deloval dobro in obratno. Če bo naš živčni sistem deloval dobro, bo dobro delovalo celotno naše telo in hkrati tudi naš imunski sistem.

Stabilna energija v morju centralnega in vodilnega meridiana – rezervoarju Qi energije – prinaša energijsko stabilnost v telesu, čustvih in mislih. Kadar energije primanjkuje, jo dobimo iz tega rezervoarja, kadar pa jo je preveč, se v tem rezervoarju shranjuje. Kadarkoli se zato pojavijo težave, kitajski tradicionalni zdravniki najprej svetujejo odstranitev blokad v meridianih (energijskih kanalih) in napolnitev rezervoarjev energije, da bomo imeli od kod črpati. Najpomembnejša meridiana sta centralni in vodilni meridian.

Oba meridiana se imenujeta čudežna, ker sta kanal za razporeditev vitalne energije, ki je bila vsakemu posamezniku dana ob začetku življenja. Nekateri poročajo, da »kadar ni delovalo čisto nič več, so okrepili centralni in vodilni meridian« in stanje se je izboljšalo.