Centralni meridian

Centralni meridian je bolj povezan z žensko energijo, energijo JIN. Karakteristika energije je voda, tok, smer, prožnost, hlad, vztrajnost, hranljivost, odgovornost … Stabilna energija je zato povezana z mirnimi mislimi in ravnovesjem v umu, z intuicijo in dobro delujočim zaznavnim/čutnim sistemom.

Ren (Centralni meridian) v kitajščini pomeni “smer, odgovornost.” Ren Mai, Centralni meridian, ima glavno vlogo pri kroženju Qi, spremlja in usmerja vse Yin meridiane, zato ga imenujemo morje JIN. Centralni meridian hrani maternico (enega od petih organov prednikov) in celoten genitalni sistem kakor tudi kri, ki prenaša našo esenco Jing.

Energija teče preko trebušne votline in prsnega koša do spodnje ustnice. Ti deli telesa so vključeni v prehranjevanje, zato se stabilna energija v centralnem meridianu kaže z občutkom zadovoljstva in pomirjenosti.

REN ivitalis

Hladna energija vode omogoča očiščenje (purifikacijo). V čisti rodovitni zemlji lahko začne rasti novo in voda je simbol vseh začetkov: rojstva otroka, rojstva novih celic v telesu, začetkov vseh ciklov v življenju (pri ženski vsakih sedem let, pri moškem vsakih osem let). Ker je meridian povezan z vodo, je povezan tudi z razporeditvijo vode po celem telesu. Znak stabilne energije centralnega meridiana je ravno prav hidrirano in voljno telo, hormonsko ravnovesje, ravnovesje vseh tekočin in v tekočinah prisotnih snovi v telesu.