Centralni meridian v svojem obilju

Centralni meridian se imenuje tudi REN meridian oziroma meridian spočetja. Že sama beseda pove, kaj je njegova glavna naloga: “podpora življenju v telesu, ohranjanje vitalnosti in mladostne energije.”

“Spočetje ni religija. Spočetje ni Bog. Spočetje je božanskost v človeku. Spočetje je tisto, kar nas dela svete; spočetje, nas naredi močne; spočetje nas naredi resnične. Spočetje naredi toliko stvari za nas in presega oploditev ženske. Kaj torej je spočetje? Spočetje je stanje duha posameznika, ko nekaj verjamete in tudi uresničite. « Teaching of Yogi Bhajan, 18. februarja 1997, Española, Nova Mehika

Spočetje ni vezano samo na fizično spočetje novega človeka, temveč na vsakodnevno rojstvo tisoče celic v našem telesu, novih živčnih povezav, novega načina razmišljanja, širjenja obzorja zavedanja. To da zdaj berete in se učite iVitalis pomeni, da spodbujate delovanje vašega centralnega meridiana.

Razvijanje sebe, lastni napredek in duhovni razvoj pa je tesno povezan z možgani, ki so glavni organ Centralnega meridiana. Možgani so naš centralni računalnik, ki upravlja vse v telesu: lahko nas podpre v našem napredku ali pa nas ovira. Delovanje našega centralnega računalnika je zelo povezano z našim umom (egom) – kako, kaj in kdaj razmišljamo.

Centralni meridian je en najpomembnejših meridianov v telesu za podporo ustvarjalnim prizadevanjem, razvoju in uresničevanju ciljev in ustvarjanje novega življenja (rojstvo). Meridian spočetja daje jasna sporočila, da v svojem telesu občutimo “da” ali “ne”, ko se odločamo – začutimo v trebuhu – seveda, če smo s svojim razvojem že postali dovolj čuteči, da lahko zaznavamo znake. Predstavlja velik del naše drže in naše sposobnosti, da stojimo pokončno kot pogumno bitje. Popek je izjemno pomembna točka v Kitajski Tradicionalni Medicini: Conception Vessel 4 (CV4), ki je kraj srečanja več meridianov vranice, jeter, ledvic in Chong meridiana (eden od 8 nenavadnih meridianov). To so vrata v rezervoar energije naših prednikov, ki ima moč vplivati na naša življenja, če je ne obnavljamo.

Potek Centralnega meridiana

Meridian začne svoj tok v perineumu in teče po srednji telesa (tako kot Sushmana) in se konča pod ustnicami na sredini brade. Je en najpomembnejših tokov v telesu, ki prenaša vse jin tekočine in tvori krožno zanko z vodilnim meridianom.

Delček toka Centralnega meridiana se začne v medenični votlini in vstopi v hrbtenico in se dvigne do dna lobanje in spodnje čeljusti. Ta veja Centralnega meridiana teče vzporedno in se prepleta z vodilnim meridianom. To predstavlja mali Yin v Yangu.

Povezava vodilni in centralni meridian

Centralni in vodilni meridian sta dva od osmih nenavadnih (čudežnih) meridianov, ki delujejo kot veletoki za 12 meridianom in si delijo točke z meridiani organov. Čudežni meridiani nosijo zapise energij prednikov in vplivajo na zavest in spiralo naše genetske kode. To je neposredna vzporednica s kompleksnostjo sistema Nadi. Oba sistema imata različne načine ali strukture za razlago podobnih konceptov pretoka in gibanja energije. Zato je poleg iVitalis vaj zelo dobrodošla tudi meditacija. Ta podpre tok energije v obeh glavnih meridianih.

Čeprav vodilni meridian velja za najbolj jang meridianov, centralni meridian pa za najbolj yin meridianov, če upoštevamo ne le njihove glavne poti, temveč tudi različne veje, ugotovimo, da se meridiana medsebojno uravnovešata – energija se medsebojno in ciklično prepleta kot v mikrokozmični orbiti.

Centralni in vodilni meridian sta dva kraka istega energijskega toka, ki ohranja ravnovesje med ognjem in vodo v telesu ter preko živčevja povezuje spolne organe z ledvicami, srcem in možgani. Vsi ostali energijski tokovi se napajajo z energijo centralnega in vodilnega meridiana, zato ju imenujemo tudi morje. Oba meridiana spadata v skupino čudežnih energijskih tokov, ker s svojo energijo napajata tisti del telesa, ki energijo potrebuje. Čudežna sta tudi zato, ker s svojimi mislimi lahko takoj vplivamo na povečanje ali zmanjšanje energije v obeh meridianih, saj sta se razvila skupaj z živčnim sistemom, zato preko živčnega sistema delujeta na celoto. Če naš živčni sistem deluje dobro, bodo vsi deli telesa dobivali prave informacije. Torej, če mislimo pozitivno, potem bo naš živčni sistem deloval dobro in obratno. Če bo naš živčni sistem deloval dobro, bo dobro delovalo celotno naše telo in hkrati tudi naš imunski sistem.

Centralni (REN) in vodilni (DU) meridian sta povezana s celotnim živčnim sistemom po telesu, hrbtenici in v možganih. Živci uravnavajo delovanje vseh telesnih organov, vzdržujejo stabilno notranje okolje, se odzivajo na spremembe in sprožajo prilagoditve. Živčevje je nekakšno elektrokemično komunikacijsko omrežje, ki omogoča delovanje telesa kot celote v dinamičnem okolju. Sporočila se po telesu prenašajo po živčnih celicah iz ene vzdražne celice v drugo. Tako sporočila v izjemno hitrem času pridejo od možganov tudi do zadnje celice na mezincu stopala. Živčevje je pri človeku tudi sedež višjih dejavnosti kot so zavest, čustvovanje, spomin in mišljenje.

Stabilna energija v morju centralnega in vodilnega meridiana – rezervoarju Qi energije – prinaša energijsko stabilnost v telesu, čustvih in mislih. Kadar energije primanjkuje, jo dobimo iz tega rezervoarja, kadar pa jo je preveč, se v tem rezervoarju shranjuje. Kadarkoli se zato pojavijo težave, kitajski tradicionalni zdravniki najprej svetujejo odstranitev blokad v meridianih (energijskih kanalih) in napolnitev rezervoarjev energije, da bomo imeli od kod črpati. Najpomembnejša meridiana sta centralni in vodilni meridian.

Oba meridiana se imenujeta čudežna, ker sta kanal za razporeditev vitalne energije, ki je bila vsakemu posamezniku dana ob začetku življenja. Nekateri poročajo, da »kadar ni delovalo čisto nič več, so okrepili centralni in vodilni meridian« in stanje se je izboljšalo.