Debelo črevo svojem obilju

Debelo črevo je zadnji del prebavne cevi, ki se konča z danko. Je nadaljevanje tankega črevesa, dolgo približno 1,5 metra. Sluznica v debelem črevesu ne izloča več prebavnih sokov, saj je prebava hrane tukaj že končana. Sluz je namenjena mazanju iztrebkov, da jim lajša prehod. Se pa v debelem črevesu nahaja več milijard bakterij, ki pripomorejo k dokončnemu razkroju hrane, zato se hrana dokončno razkroji, pri tem pa nastajajo razni plini, ki se izločijo. V debelem črevesu se absorbirajo voda in v vodi raztopljene hranilne snovi ter elektroliti. Tekoča vsebina, ki pride iz tankega črevesa, se tako postopoma spremeni v gostejše blato in se izloči.

Debelo črevo je v vzhodni medicini simbol polnosti pozitivne energije, saj nadzira transport odpadnih snovi, »odpadnih« čustev in »odpadnih« misli. Energija debelega črevesa je zato pomembna, da lahko ohranjamo visoko stopnjo energije za vse kar opravljamo in da smo sposobni izločiti, kar ne služi več. Enako kot debelo črevo posrka samo še uporabne snovi. Človek z visoko energijo debelega črevesa v življenju izbere dobre stvari: pozitivna čustva, pozitivne misli, zdravo hrano, zdravo gibanje in izloča vse, kar ni pozitivno in zanj ni zdravo. Človek z zdravo energijo debelega črevesa iz svojega življenja odpusti in odstrani vsa negativna čustva in vse negativne misli. Zanj ni več pomembno, kaj se je zgodilo in ne ponavlja, kakšne krivice so mu bile narejene. Staro odstrani, ker jemlje energijo in novo pot zgradi na tistem, kar je iz preteklosti ostalo dobrega. Človek se ne zapleta v ponavljanje žalostnih dogodkov, temveč se veseli novega dne.

Stabilna energija debelega črevesa deluje kot komunalna separacija, ki reciklira, kar se še lahko predela ter ustrezno izloči odpadke, ki jih ne moremo več predelati. Zato stabilna energija debelega črevesa omogoča evolucijo in spremembo. Človek s stabilno energijo debelega črevesa odpušča, ne gradi zamer in ne zadržuje krivd, temveč povsod išče pozitivne rešitve. Kar ni čistega, očisti. Stabilna energija debelega črevesa omogoča tudi jasno in transparentno komunikacijo tako v telesu (živčni sistem) kot tudi v socialni okolici. Človek je pomirjen sam s seboj in vedno usmerjen v poštenost, odkritost in prijaznost. Človek ima jasne, visoke in čiste cilje. Deluje v dobro vseh.