Hrana za centralni meridian

Najbolj primerna hrana za ustvarjanje ravnovesja v obeh nenavadnih meridianih so super živila kot so npr. cvetni prah, ingver, kokos, alge, žafran, sladki koren, kurkuma, borovnice …  Pomembno je, da je hrana čim bolj sveža in ekološko pridelana. Ko hrano pripravljamo, je pomembno, da jo pripravljamo z veseljem in mirom v srcu. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo v miru. Za hrano se zahvalimo in si zamišljamo si, da smo kralj/kraljica, ki mirno uživa pri obedu.

Ghee
Moja babica ga je imenovala prečiščeno malso. Je sladkega okusa, hladno in težko. To je eno izmed satvtičnih živil, o katerem se je govorilo že več tisoč let nazaj. Riž, pomešan z gheejem in soma sokom, velja za božjo prehrano. Ker so v različnih vrstah mleka različni ajurvedski elementi, so lastnosti gheeja odvisne od njegovega vira. Najpogostejši in najpogosteje priporočljiv je ghee iz kravjega mleka. Mleko je edinstveno, saj vsebuje najboljše hranilne snovi, ki jih lahko zagotovi mati. In ghee velja za bistvo mleka.

Kaljena zrna
Po satvični tradiciji bi morale biti žitarice bistveni del vsakega obroka. Polno vzklila zrna zagotavljajo prehrano in so simbol zdravja, sreče in blaginje. Razmislite o tem, da bi jedem dodali vzklili riž, piro, ovseno kašo in ječmen. Obstaja veliko raznolikosti, zato lahko zrno enostavno vključite v vsak obrok. Pazite le, da se izognete kvašenemu kruhu.

Sveže ekološko sadje
Večinoma lahko v satvično prehrano vključimo katero koli sveže ekološko sadje, vendar obstaja nekaj izjem. Sadje mora biti popolnoma dozorelo na soncu, da dobi kvalitete satva. Priporčeno je sadje, ki ga zahodnjaki imenujemo super živila kot so borovnice, granatno jabolko, kokos, goji jagode. Veljajo za simbole radodarnosti in duhovnosti. Uživanje sadja in zelenjave naj bi povečalo magnetno energijo srca.

Med
Med je na ožjem seznamu sladil, ki ga je sprejemljivo uporabljati zmerno pri satvični dieti. Zmerno so sprejemljivi tudi sirup iz rjavega riža, kokosov sladkor, stevia in sok iz sladkornega trsa. Beli sladkor je strupen.

Ekološka kopenska in morska zelenjava
Prehranjevanje skoraj katere koli zelenjavo je satvično, lahko pa naletite na težave, če imate navado kuhati s česnom in čebulo. Ta zelenjava, skupaj s pekočo papriko, gobami in krompirjem, ne velja za satvično. Držite se blage, organske zelenjave, kot so pesa, korenje, zelena, kumare, zeleni listi, sladki krompir in buča. Sočenje zelenjave je hiter in enostaven način dostopa do njihove prane (življenjske moči).

Oreški, semena in olja
Če namočite oreščke in semena čez noč, boste odstranili naravne zaviralce encimov in jih telesu olajšali za prebavo. Izberite sveže, čiste oreške ali semena. Če so bili praženi ali soljeni, izgubijo svoje satvične lastnosti. Mandlji, konopljina semena, pinjole, sezamova semena, orehi in lanena semena so odlična izbira. Večino olj je treba zaužiti surovo – hladno stiskana olja, nekaj pa jih lahko uporabimo pri kuhanju. Sem spadajo ghee, sezamovo olje in kokosovo olje.

Stročnice
Stročnice so še en pomemben del satvične diete, manjša kot je tem bolje. Manjši fižol, kot so fižol mungo, grah in leča, so lažje prebavljive stročnice. Uživate lahko tudi čičeriko, aduki fižol in ekološki tofu. Za popoln vir beljakovin kombinirajte stročnice z polnovrednimi žitaricami.

Zelišča
Zelišča neposredno podpirajo um in se pogosto uporabljajo skupaj z meditacijo.