Hrana za trebušno slinavko in vranico

Za trebušno slinavko in vranico sta pomembna vitamin A (ribje olje, jajčni rumenjak, maslo, zelene in rumene vrtnine) in vitamin F (omega-3 in omega-6 maščobni kislini). Hrana naj bo čim bolj sveža in ekološko pridelana, da ima v sebi vitamine in minerale.

Za trebušno slinavko in vranico je pomembno, da uživamo po okusu sladko hrano: žitarice, suho sadje (brez dodanega sladkorja, semena (sončnica, sezam, buče, pistacija, indijski oreščki). Ko hrano pripravljamo, je pomembno, da jo pripravljamo z mislijo na zdravje. Izogibajmo se sladkorju in sladkarijam vseh vrst, tobaku in kavi.  Ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo v miru: zamišljamo si, da hrana prinaša energijo za telo. Pomembno je, da se med jedjo osredotočite na vse okuse hrane in si vzamete čas.

Trebušna slinavka in vranica dobivata največ energije za obnovo med deveto in enajsto uro zjutraj. V tem času lahko telesu ponudimo hrano, ki krepi ta meridian in istočasno poskrbimo, da ga ne preobremenimo s težko hrano. Primerni so sokovi in juhe:

  • Koreninska zelenjava na primer rdeča pesa, korenje
  • Topla hrana kot je juha
  • Ogrevalne začimbe, kot so črni poper, ingver, kumina

Energija vranice se nanaša ne samo na dejanski organ, imenovan vranica, ampak na celoten prebavni sistem in kroženje krvi v krvožilnem sistemu. Kadar energija meridiana vranice pravilno teče, običajno deluje tudi prebavni sistem. Kri in vse tekočine v prebavnem sistemu se nemoteno premikajo in ni povešanja organov.