iVitalis masaža refleksnih točk

Pri iVitalis metodi poznamo dve vrsti refleksnih točk: nevrolomfatične (povezane z limfnim sistemom) in neurovaskularne (povezane s krvožilnim sistemom).

Nevrolimfatične točke

Dr. Frank Chapman je leta 1930 ugotovil, da masaža določenih točk spodbuja limfno drenažo. Limfni sistem skrbi za dotok hranljivih snovi do celic in odstranitev odpadnih celičnih produktov. Limfni sistem tudi prenaša celice imunskega sistema in zato skrbi za našo zaščito. Ker nima stalnega toka kot krvni sistem, je pomembno, da pijete veliko vode. Kadar se pojavijo bolečine, je limfni sistem še posebej aktiven in mu je potrebno pomagati z limfno drenažo. Nevrolimfatične točke se nahajajo večinoma med rebri spredaj in zadaj. To so točke, ki spodbudijo tok limfe.

Nevrovaskularne točke

Dr. Terrance Bennett je leta 1930 odkril točke na glavi, ki vplivajo na pretok krvi v določenih organih in strukturah. Kri prinaša hranilne snovi, kisik, hormone, encime in protitelesa do celic ter odnaša odpadne snovi. Kri skrbi za oskrbo z vodo in zaustavlja krvavitve.

Ko telovadite, se kri premika hitreje in največ jo je v mišicah. Ko jeste, je največ krvi v organih povezanih s prebavo. Ko se rahlo (kot bi sedel metulj) dotaknete nevrovaskularne točke na glavi spodbudite živčni sistem, da preusmeri kri v telesu v določene predele možganov, v določene mišice, žleze in organe. Tako kri tistemu delu telesa prinese več hranljivih snovi, kisika, sveže vode, celic obrambnega mehanizma … in tisti del se hitreje zdravi, polni z energijo in je bolje pripravljen, da se odzove na situacije, ki se pojavijo.