Jetra v težavah

Kadar je energija jeter nizka, je oskrba s hranilnimi snovmi otežena. Edino jetra skladiščijo hrano za možgane. Ob pomanjkanju energije jeter, jetra ne morejo dovajati hrane možganom. Človek je omotičen, utrujen in zaspan. Človeka motijo spremembe podnebja, temperature, vlage. Ker možgani ob pomanjkanju hrane slabše delujejo, so motene tudi druge funkcije telesa.

Pomanjkanje energije jeter se kaže tudi v premajhni telesni teži, ki je človek nikakor ne more dvigniti. Človek s pomanjkanjem energije jeter je razdražljiv, še posebej zelo hitre jeze, ki pa jo zadržuje v sebi. Poznamo rek: »To mi gre na jetra.« Podrobnostim posveti preveč pozornosti.

Preobilna energija jeter se kaže kot trmoglavost, uveljavljanje svojega »prav« za vsako ceno. Značilno je navduševanje nad ironičnim humorjem. Kadar je v jetrih preveč energije, ima človek močan apetit. Ne uspe mu shujšati. . Še posebej veliko poje, kadar je izpostavljen čustvenim napetostim. Tak človek eksplodira že za malenkost in se potem tudi skesano opravičuje.

Tudi uživanje prevelikih količin alkohola in neprimerne hrane je povezano s premočno energijo jeter. Povečanje holesterola in nalaganje maščobnega tkiva v predelu trebuha sta prav tako znak prevelikih količin – presežka energije v jetrih. Enako velja tudi za visok krvni tlak.

V jetrih se presnavlja večina zdravil. Prevelika uporaba različnih zdravil zmanjšuje energijo jeter in jih poškoduje. Premajhna energija jeter preprečuje odvajanje strupov. Telo se zakisa. Zakisano telo je podlaga za kandido in nenadzorovano rast nezdravih celic.

S pomanjkanjem energije jeter je povezan tudi glavkom – zelena očesna mrena. Prav tako so s pomanjkanjem energije jeter povezani tudi glavoboli.

Na čustveni ravni je človek agresiven – lahko do drugih, lahko pa tudi navznoter do samega sebe. Človek se boji sprememb: staranja, izgube redne zaposlitve, izgube najbližjih, spremembe bivališča … Vsako spremembo obžaluje in še dolgo tarna, kako je zdaj, ko je drugače, hudo.