Mehur v svojem obilju

Sečni mehur je organ sečil, v katerem se zbira seč. Gre za mišičast votli organ, ki leži pri človeku v mali medenici. Čeravno seč neprenehoma izteka iz ledvic, omogoča sečni mehur občasno uriniranje. Organ je zelo prožen, njegova velikost je odvisna od količine seča v mehurju. Seč se izloči skozi sečnico.

Mehur je v vzhodni medicini simbol sproščenosti, pomirjenosti in dobre komunikacije. Nadzira in regulira izločanje tekočin iz celega telesa. Energija mehurja je pomembna za ohranjanje vitalnosti in prožnosti telesa ter izločanje strupov. Seč se namreč nabira v mehurju, zato se mehur prilagaja količini seča in se izloči šele, ko senzorji zaznajo, da je mehur poln. Prožnost mehurja je zato ena ključnih značilnosti tega energijskega toka in se odraža tako na fizičnem, čustvenem in mentalnem nivoju. Polna energija mehurja se izraža v prožnosti telesa (človek še v pozni starosti lahko telovadi, hodi, naredi predklon …), prožnosti načina razmišljanja (človek zlahka sprejme tudi mnenja drugih in se po potrebi spremeni) in prožnosti pretoka čustev (človek izraža svoja čustva in jih ne zatira, ko čustva izrazi jih tudi spusti in se veseli novega).

Mehur ima preko vode, ki zajema preko 70 % vseh tekočin v telesu, neposredno povezavo do vseh ostalih organov. Voda ima poživljajoč učinek in omogoča prenos informacij in drugih elementov za dobro delovanje vseh organov. Zadostna količina vode in odstranitev izločenih tekočin iz celic oživlja organe. Ker je mehur povezan z vodo, vsem organom omogoča dobro komunikacijo z živčnim sistemom in prenos pomembnih informacij. Kadar smo sproščeni in mirni, voda lahko oblije vse strukture v telesu. Človek s polno energijo mehurja je zato sproščeno komunikativen in hkrati ve, kdaj je pomembna tišina. Deluje modro in uvidevno.

Za človeka z uravnovešeno energijo mehurja je značilno, da si v življenju postavlja cilje in jih tudi uresničuje. Ve, kaj je njegov namen in prožno išče možnosti za uresničitev tega, kar si je zadal. Odgovore poišče v tišini, ko je sam s seboj in nato kot reka sledi poti do cilja.