Mehur v težavah

Neharmonija v energijskem toku mehurja se kaže v težavah z mokrenjem (zastoj vode), s pomanjkanjem nadzora nad mokrenjem (inkontinenca), s pekočo bolečino med mokrenjem, s krvjo v urinu, z zastojem vode v telesu, z  bolečinami v hrbtenici, z revmo, z artritisom, z boleznimi živcev (demenca, Parkinsonova bolezen, alzheimerjeva bolezen, mišična distrofija…), z bolečinami v sklepih ali z zastajanjem limfne tekočine .

V čustvenem smislu oseba odriva probleme v ozadje in jih ne razrešuje. Življenje je zanj/zanjo naprezanje in oseba se boji izraziti svoja čustva, ker misli, da bi lahko tako izgubila kontrolo. Zato se na situacije večkrat (še posebej na stresne), odzove napadalno. Lahko v fizičnem ali/in čustvenem smislu. Ta stanja se pojavljajo zavestno ali podzavestno. Znak za ta stanja pa so napetosti v hrbtu, še posebej v ledvenem delu. Ljubosumje je značilno čustvo, ki kaže na neravnovesje v energijskem toku mehurja. Če je oseba še nezavedna čustev ljubosumja in ima težave s hrbtenico in išijatičnim živcem,  je čas, da se sooči z dogajanjem znotraj sebe. Le osvoboditev napetosti znotraj prinese sprostitev napetosti tudi v telesu in v odnosih.

Težave z energijskim tokom mehurja so posledica premajhne ali prevelike pretočnosti (prožnosti) v mislih, čustvih in v fizičnem telesu. Kadar je pretok energije oviran, se v telesu, čustvih in mislih pojavijo napetosti. Kadar je energije preveč, je človek preveč razpršen in razpuščen. Nima lastne »hrbtenice«, deluje brez razmisleka, popusti vsaki zunanji zahtevi ali pa je zelo letargičen/lenoben. Poplavljena reka je prispodoba za preveč energije v energijskem toku mehurja. In suša je prispodoba za premalo energije v energijskem toku mehurja.

Starejši ljudje imajo velikokrat inkontinenco (nezmožnost zadrževanja urina) in demenco. To je v začetni fazi redko posledica težav z mehurjem in z možgani. Težavi sta povezani predvsem s pomanjkanjem ciljne usmerjenosti; v miselnosti, da je starejši človek nekoristen v družbi (nima več pomembne vloge) in da je odvisen od drugih.

Vse vrste težav z energijskim tokom mehurja je možno odpraviti, ko energijo uravnovesimo, da teče mirno kot reka.