Osrčnik v svojem obilju

Osrčnik ali perikard je vlaknasta ali nitasta vreča, ki ovija srce. Vzdržuje anatomski položaj srca, zmanjšuje trenje med srcem in okolnimi organi, preprečuje pomikanje srca in prehudo zavijanje velikih srčnih žil.  Omejuje širjenje okužb (iz pljuč, porebrnice in velikih žil) na srce. Vrečka oz. osrčnik je sestavljen iz dveh slojev. Prvi sloj se drži srca, drugi sloj je zunanji in tvori s prvim vmesno vrečo. Zato je poleg varovanja srca naloga vrečke tudi shranjevanje maziva za nemoteno delovanje srca in srčnih zaklopk ter omogočanje prostega gibanja srca. Srce leži v osrčniku.

Osrčnik je znan kot “kraljev telesni stražar”, ker ščiti srce. V kitajski tradicionalni medicini gre za ognjeni organ, katerega posebna naloga je zaščititi srce. Osrčnik ne samo, da fizično ščiti srce, temveč tudi energijsko ščiti srce pred poškodbami in motnjami zaradi pretiranih čustev drugih organov in zunanjih virov. V kitajski tradicionalni medicini so skrajni čustveni izbruhi močni motilci ravnotežja in glavni vzrok bolezni. Brez osrčnika, ki bi ga zaščitil, bi lahko srce hudo poškodovalo vsakodnevna čustvena nihanja.

Ker ima osrčnik funkcijo zaščite srca, ima vpliv preko krvožilnega sistema na celotno telo. Kri je tekočina, ki prinaša in odnaša snovi h in od celic. Celice se zato lahko obnavljajo. Funkciji varovanja in obnavljanja delujeta tako na fizičnem, čustvenem kot tudi na miselnem nivoju. Osrčnik je zato simbol ljubezni in odpuščanja sebi.

Ker ščiti srce (vladarja), je v prenesenem pomenu njegova naloga, da ustvarja občutke zadovoljstva in užitka za vladarja, zato je vlaženje spolnih organov povezano prav z osrčnikom. Z osrčnikom je povezano lepo spolno življenje. Medtem ko ledvice poskrbijo za fizično, bolj surovo seksualno energijo, energija osrčnika spolni odnos objame z ljubeznijo, ki jo prenese iz srca in tako poveže um, čustva in telo v ljubeč odnos med dvema intimno povezanima osebama.

Zadovoljstvo je navdušenje nad lepoto življenja, ko z očmi majhnega otroka gledamo svet okoli sebe in smo navdušeni nad še tako neznatno stvarjo, kot je recimo kaplja dežja, ki pade na našo dlan. To pomeni, da je energija osrčnika v svojem obilju.

Stabilna energija osrčnika je povezana s toplino in čutnostjo. Ljubezen je zibelka zaupanja in iskrenosti. Dobri odnosi se lahko gradijo samo v odprtosti, pravičnosti, iskrenosti in zaupanju, zato je stabilna energija osrčnika temelj odličnega vodenja.

Meridian Osrčnika najdete tudi pod imenom Cirkulacija in reprodukcija, zato je povezan tudi z reproduktivnimi organi in krvožilnim sistemom. Odgovoren je za pretok arterijske in venske krvi ter notranje in zunanje spolne izločke. Energija v meridianu poskrbi, da kri vedno kroži in zagotavlja toploto celotnemu telesu. Kri je medij, skozi katerega toplota prodre, da doseže vsak kotiček in vsako stopnjo našega bitja.

Meridian izraža tudi plodnost, ker je povezan z dozorelostjo. Šele v zrelosti cvetovi razprejo in raztrosijo cvetni prah, da ustvarijo več cvetov. Šele v zrelosti se živali razmnožujejo. Tako ima tudi dejanje ljubezensko možnost razmnoževanja. Da se popolnoma odpremo za drugega, da spolne skrivnosti tečejo tako, kot je predvidela narava, da obstaja strast, zaupanje, toplina, intimnost, veselje in navsezadnje enotnost, morata biti močna obtok (povezava) in zaščita, ki ju zagotavlja ta meridian.

Toplina našega bivanja se začne v maternici.