Osrčnik v težavah

Z osrčnikom so povezane težave v spolnosti, zato ker je spolnost močno povezana s psiho. Kadar je človek v neharmoniji, se to odraža tudi v njegovi spolnosti. Obrambni mehanizmi kot so zanikanje, odmik, zaprtost v sebe, nezadovoljstvo, nizka samopodoba, nezaupanje v sebe in drugi mehanizmi slabih odnosov do sebe in do drugih, ki smo jih zgradili v preteklosti, prizadenejo najprej osrčnik. Največ neharmonije ustvarjajo fizične zlorabe (pretepanje in druge oblike fizičnega nasilja, spolna zloraba), čustvene zlorabe (čustveno izsiljevanje) in psihične zlorabe (mobing, žalitve, poniževanje, norčevanje, posmehovanje).

Kadar je energija osrčnika nizka, se človek nima rad. Neprestano se boji, da ga tudi drugi ne bodo imeli radi. Drugi pa to čutijo, zato se mu/ji odmikajo ali pa ga/jo še bolj uporabijo kot tarčo svojega posmeha. Ker se človek nima rad, se proces samorealizacije ustavi. Človek ne čuti poslanstva in živi zgolj za zadovoljevanje vsakodnevnih potreb. Življenje človeka izgubi povezavo z višjim smislom. Človek s premalo energije osrčnika se pusti izkoriščati in sledi ciljem drugih. V spolnosti se prav tako preda drugemu samo zato, da je potem ‘mir v hiši’ oziroma, da zadovolji potrebe drugih. Spolnost je tako popolnoma odrezana od ljubezni – srca. Človek deluje hladno.

Majhna energija osrčnika povzroča bolečine ob menstruacijah, neredno in premočno menstruacijo in hormonska neravnovesja, težave s prostato in impotenco. Seksualne želje je malo. Pogoste so težave v menopavzi in bolečine v dojkah pred menstruacijo.

Preveč energije osrčnika se kaže v veliki želji po novostih in ‘adrenalinu’. Takšen človek pogosto hodi na zabave, dirka po cestah, preizkuša razne opojne substance (alkohol, cigarete, droge …), rad gleda TV, igra računalniške igrice (zasvojenost z informacijsko tehnologijo) ali pretirano nakupuje (odvisnost od nakupovanja čevljev, novih oblek, spodnjega perila …). Vse z namenom, da se dogaja nekaj novega in vznemirljivega. Sem spada tudi spolno vznemirjenje z raznimi pripomočki. Vendar to niso globoke želje posameznika, ki bi ga zadovoljile na dolgi rok. Vedno znova in znova mora iskati nove in nove zadovoljitve. Človek s preveč energije osrčnika je bolj sebičen in je za izpolnitev lastnih potreb po zabavi pripravljen delovati tudi v škodo drugih ljudi.

Prevelika energija osrčnika je povezana z bolečinami v spodnjem delu hrbtenice in v križu, še posebej z išiatičnim živcem in pekočim uriniranjem. Pekoče bolečine so prisotne tudi v dojkah. Prisotna je velika seksualna želja. Preveč energije osrčnika pri moških se včasih kaže v bolj izraženih prsih.

Neuravnovešena energija osrčnika je povezana tudi s težavami z žilami in s slabo kvaliteto krvi, hitrim pokanjem žilic, zardevanjem in težavami s strjevanjem krvi.

Funkcija osrčnika je ena izmed najpomembnejših, saj osrčnik uravnava utrip življenja.