Pljuča v svojem obilju

Pljuča so organ, ki spada k dihalom. V prsni votlini je na vsaki strani srca po eno pljučno krilo. Pljuča so v varnem objemu reber prsnega koša. V pljučih se iz krvi izloči ogljikov dioksid, ki je eden od odpadnih produktov presnove hrane v organizmu, hkrati pa prihaja v kri kisik iz zraka, ki ga telo rabi za izgorevanje hrane.

V vzhodni medicini pravijo, da vsak vdih zraka prinese v telo novo energijo oz. življenjsko silo. Če zajamemo zrak in ga zadržimo za nekaj časa, za kratek čas zaznamo, kako odvisni smo od kisika in naših pljuč. Delovanje pljuč je ključno za naše življenje. Pljuča so vstopna točka, vrata za vstop Duha v naše telo. Pljuča so v prenesenem pomenu prvi minister srca.

Glavna naloga pljuč je regulacija energije skozi dihanje. Ritmično dihanje je neprekinjeno prejemanje in odpuščanje – popoln posnetek življenja, ki sprejema in spušča (odpušča).

Stabilna energija pljuč se kaže v obliki odpornosti telesa za različne bolezni, v vzdrževanju telesne toplote, zdravi telesni poraščenosti in zdravi koži. Posameznik s stabilno energijo pljuč razlikuje različne vonje. Tak človek je čustveno stabilen, zna stvari pogledati z distance in ima pogum, da se sooči tudi z manj prijetnimi platmi svojega življenja, odpusti sebi in drugim. Da lahko odpustimo, potrebujemo pogum. Pogum je vrlina pljuč.