Trebušna slinavka in vranica v težavah

Največje neharmonije v trebušni slinavki in vranici povzroča prav prevelika potrošnja sladkorja. Sladkor se nahaja v mnogo živilih: juhe iz vrečke, kečap, jogurt, vse pijače, razen vode, itd. Postali smo družba posameznikov,  zasvojenih s sladkorjem. V 500 letih se je v povprečju poraba sladkorja povečala s 0,5 kg na 100 kg na leto na človeka (Slediti notranji uri, Kim da Silva, 2000). Zaradi sladkorja se poveča izločanje adrenalina. Adrenalin pa vpliva na oslabitev imunskega sistema. Velik ogenj, ki je potreben za prebavo sladkorja, pa hkrati duši delovanje srca.

Človek z oslabelo vranico in trebušno slinavko ima slabšo prebavo in manj sline v ustih. Večkrat se skupaj pojavi slabša občutljivost na različne okuse. S slabotno vranico in trebušno slinavko so povezane šibke mišice, ker ni dotoka hranljivih snovi v mišice. Prekrvavljenost mišic je slaba, zato je človek nagnjen k temu, da ima hladne noge in roke. Človek nima preveč apetita. Anoreksija je povezana prav s pomanjkanjem energije v trebušni slinavki in vranici.

V psihološkem smislu je človek obseden s podrobnostmi, kronično je zaskrbljen in brez notranjega miru. To so skrbi, na katere posameznik sploh nima vpliva (npr. revni na drugem koncu sveta, odpuščeni delavci na drugem koncu sveta, gospodarska kriza, ipd.). Človek se preveč vdaja klevetanju in klepetanju pod krinko, da nudi podporo drugemu. Ker se oseba ukvarja bolj z drugimi kot s seboj, postane tudi bolj pozabljiva. Spremlja jo utrujenost.

Ko je v trebušni slinavki in vranici preveč energije, potem ima človek v ustih preveč sline. Tudi v želodcu se izloča preveč kisline. Človek je živčen in preobčutljiv. Okončine (noge in roke) so težke. Želja po sladkarijah je velika in kronična. Največkrat oseba trpi za hipoglikemijo (pomanjkanje sladkorja v krvi). Razpoloženje se spreminja. Oseba se preveč vdaja nepravemu sočutju do drugih. Sčasoma trebušna slinavka neha delovati in pojavi se sladkorna bolezen. Oseba s preveč energije v trebušni slinavki in vranici je nagnjena h kandidi in h krčnim žilam. Menstruacije so pri ženskah zelo obilne in znajo biti boleče.