Trojni grelec v svojem obilju

Trojni grelec kot funkcija skrbi za transport in transformacijo različnih snovi po telesu, kakor tudi za proizvodnjo in razporeditev energije, ki hrani in energije, ki varuje. Trojni grelec torej vpliva na celotni metabolizem. Trojni grelec aktivira, transformira, premika in razporeja energijo. Lahko si ga predstavljamo kot vodovodno konstrukcijo cevi (od večjih do manjših cevi) po katerih teče voda v različne dele. Ker uravnava tok Qi (Chi) življenjske energije, ga imenujemo tudi poveljnik vseh energij. Kot en sam organ torej trojni grelec ne obstaja, je pa tesno povezan z delovanjem ščitnice in nadledvične žleze, ki s svojimi hormoni vplivata na celotni metabolizem.

Ščitnica in njena hormona:

Ščitnica proizvaja hormona Tiroksin (T4) in trijodtironin (T3), pri čemer je slednji v svojem delovanju tri do petkrat močnejši. Njuno proizvodnjo regulira hormon hipofize, tireotropin (TSH). Sestavni del obeh je jod. Oba imata pomembno vlogo v metabolizmu: povečata bazalni metabolizem in temperaturo telesa, povečata sintezo beljakovin, pospešita delovanje srca, pospešita razgradnjo holesterola. Pri ljudeh vplivata na rast kosti, zakostenevanje, na izločanje rastnega hormona, na stanje budnosti, reaktivnosti, občutek lakote, pomnjenje in lahkotnost učenja. Vplivata na reprodukcijo in spolnost obeh spolov.

Nadledvična žleza in njena hormona:

  • Noradrenalin je prenašalec sporočil v simpatičnem živčnem sistemu. Izloča ga sredica nadledvične žleze, pogosto imenovan tudi hormon sreče (ob serotoninu). Deluje kratkotrajno, a poživljajoče na delovanje centralnega živčevja, poveča sposobnost zaznavanja, koncentracije, poveča motivacijo in daje energijo. Ugodno deluje na krvožilni sistem. Kot zdravilo se uporablja pri nekaterih vrstah šoka in zastrupitvah.
  • Adrenalin se prav tako izloča v sredici nadledvične žleze. V različnih tkivih zato učinkuje različno: širi dihalne poti, a oži krvne žile kože in prebavil ter na ta način poveča pretok krvi v mišičje. Sprošča jetrni glikogen (glukoneogeneza) in posredno viša nivo krvnega sladkorja.

Adrenalin in noradrenalin delujeta skupaj v stresnih situacijah, telo pripravita na boj ali beg.

Trojni grelec zato ni povezan z enim samim organom, temveč regulira tri sklope organov, tri grelce v telesu, ki so povezani s tremi votlinami v telesu: prsna, trebušna in medenična. Zgornji grelec upravlja z vnosom snovi: tekočina (pijača), kisik in hrana. Srednji grelec upravlja transformacijo vnesenih snovi. Spodnji grelec upravlja izločanje odpadnih snovi.

Trije grelci:

  • Zgornji grelec: začne se na korenu jezika in se zaključi pred vstopom v želodec. Harmonizira funkcije srca in pljuč, upravlja dihanje in regulira razporeditev varovalne energije po telesu.
  • Srednji grelec: začne se na prehodu diafragme v želodec in se zaključi v dvanajsterniku. Harmonizira funkcije želodca, trebušne slinavke in vranice. Odgovoren je za predelavo in zorenje hranljive energije iz hrane in pijače s pomočjo energije iz zraka.
  • Spodnji grelec: se začne s tankim črevesom in se zaključi z anusom in uretro. Harmonizira funkcije tankega črevesa, debelega črevesa, ledvic in mehurja, žolčnika in jeter. Odgovoren je za nadzor nad procesom ločevanja produktov prebave, vsrkavanja (absorbcije) hranilnih snovi in tekočin, izločanja odpadnih snovi in tekočin ter za razporeditev hranljive energije vsem delom telesa.  Organi, ki jih nadzoruje, vsi sprejmejo že predelane snovi. Harmonizira pa tudi reproduktivne in spolne funkcije.

Uravnovešeno delovanje trojnega grelca se odraža v uravnovešenih funkcijah vnašanja snovi (kisik, tekočine, hrana) v telo in izločanja iz njega. Zato trojni grelec sodeluje pri razločevanju, kdo smo mi in kdo mi nismo. Ravnovesje v trojnem grelcu omogoča prepoznavanje tujkov, nevarnih bakterij, virusov, bacilov, zajedavcev in drugih snovi. Zato ima pomembno vlogo pri preprečevanju alergij, vnetij, prehladov in drugih obolenj, ki nastanejo zaradi pomanjkanja energije.

Trojni grelec je prinašalec energije, s tem pa toplote, povezanosti in ravnovesja. Zdrava energija trojnega grelca zagotavlja toplo telo (dobra cirkulacija), toplino v odnosih, dobro počutje, veselje in smeh. Energija trojnega grelca povezuje ljudi in med njimi ustvarja tople odnose. Toplina je pomembna tako v medosebnih odnosih kot tudi odnosu do samega sebe. Tako se zdravijo čustvene in psihične bolečine. Ravnovesje trojnega grelca je osnova hormonskega ravnovesja in ravnovesja v intimnih odnosih. Ravnovesje energije se kaže tudi v zadovoljujoči spolnosti, mirnem prehodu v meno, naravnem (nebolečem) menstruacijskem ciklu brez psihičnih neravnovesij in v veselju v partnerskem odnosu. Zato je trojni grelec tesno povezan z dobrim delovanjem imunskega sistema. V Kitajski Tradicionalni medicini ga imenujejo tudi minister za ravnovesje in harmonijo.

Trojni grelec daje življenju energijo.