Trojni grelec v težavah

Ker trojni grelec ni določen organ, temveč funkcija, imajo težave različne vzorce. Razdelimo jih na lokacijo posameznega grelca, ki sestavlja trojni grelec: spodnji, srednji in zgornji grelec ter na endokrini žlezi, ki sodelujeta pri metabolizmu: ščitnica in nadledvična žleza.

Ko je zgornji grelec v energijskem neravnovesju, to vpliva na znižanje odpornosti imunskega sistema. Rezultat je prehlad, vnetje grla, smrkanje, bolečine v kosteh, povišana telesna temperatura, vnetje ušes in oči, zatečene bezgavke … S padcem energije zgornjega grelca telo ni več sposobno razločevati, kaj smo mi in kaj ne, zato obrambni mehanizem ne deluje dobro:

  1. Premalo aktivno delovanje omogoča vstop virusov, bakterij in drugih bacilov.
  2. Preveč aktivno delovanje nedolžne snovi npr. cvetnega prahu spozna kot sovražne in se odzove z alergijsko reakcijo.
  3. Pojavijo se lahko avtoimune bolezni.

Energijsko neravnovesje srednjega grelca se kaže v motnjah v delovanju zgornjega prebavnega trakta: zastajanje hrane, napihnjenost, slabosti, zgaga, bruhanje, preveč/premalo kisline, bulimija, anoreksija. Neravnovesje energij v srednjem grelcu je povezano s stresom, ki izhaja iz odnosov z drugimi in v odnosu do sebe. Težave pa lahko povzročijo tudi vnešeni strupi, kemikalije, težke kovine, zdravila in druge oblike kemičnih sredstev.

Ko je v neravnovesju spodnji grelec, je moteno izločanje blata, urina, potu in drugih tekočin: lahko je preobilno ali premajhno. Posledice so suha koža (lahko se pojavi luskavica), zaprtje, driska, pekoč občutek ob uriniranju, zadrževanje uriniranja, izguba kontrole nad uriniranjem, mastna koža (akne), pogosto uriniranje, obilno potenje (potne roke in noge so znak neravnovesja trojnega grelca),  odsotnost potenja, mrzle okončine (roke in noge). Pri ženskah je spodnji grelec povezan z menstruacijo in z njo povezanimi težavami: »valunge«, boleče menstruacije, suha nožnica, težave z ovulacijo, frigidnost, PMS. Pri moških energija spodnjega grelca vpliva na erekcijo, prehitro ejakulacijo in gostoto ejakulirane tekočine ter suh penis ob vzburjenosti.

Neharmonija v trojnem grelcu se kaže v hladnih odnosih, nepovezanosti članov skupnosti (družine in drugih skupnosti, tudi države), separatizmu in diskriminaciji: dobri – slabi, naši – tuji, ženska – moški, pomembni – nepomembni, vplivni – nevplivni, oziroma pretiranemu sprejemanju česarkoli in karkoli brez razmisleka z nivoja zdravega razuma. Sem spada vključitev v nezdrave družbe, predajanje nezdravim navadam kot so kajenje, alkohol, poživila ipd.  Vse to kaže na slab in hladen odnos do nas samih. Negativne misli, nezdrave navade, negativna čustva vplivajo na obe žlezi (nadledvično žlezo in ščitnico) in povzročajo motnje v hormonskem delovanju (stres v žlezah) ter tako vplivajo na celoten metabolizem – vse tri grelce v trojnem grelcu.

Kadar smo v stresu zaradi neskladnosti med našo notranjostjo in svetom okrog nas, torej si nekaj želimo, delamo pa nekaj drugega, takrat energija trojnega grelca odteka.

Kdor se resnično hoče pozdraviti, naj skrbi za svojo energijo na vseh področjih.