Vodilni meridian

Vodilni meridian nadzoruje vse kanale Yang meridianov, zato se imenuje tudi “Morje Yang meridianov”. To je razvidno iz njegove poti, ker teče navzgor po srednji črti hrbta, na območju YANG in v središču vseh kanalov YANG (razen meridiana želodca, ki teče spredaj).

Vodilni meridian je bolj povezan z moško energijo, energijo JANG. Karakteristika energije je ogenj, aktivnost, gibanje, napredek, razvoj, raziskave, vodenje, toplota, širjenje … Da je takšno delovanje možno in stabilno, je potrebna čustvena stabilnost in sposobnost upravljanja s svojimi čustvi. Ta kaže na dober pretok energije v vodilnem meridianu.

Energijski tok teče skozi hrbtenico navzgor. Hrbtenica predstavlja trdnost in varnost, zato se stabilna energija v vodilnem meridianu kaže z občutkom varnosti in trdnosti. Ognjena energija zagotavlja toploto v telesu. Kadar nam je ravno prav toplo, pomeni, da je energija stabilna. Karakteristika te energije je tudi komunikacija z zunanjim svetom, zato je povezana z dihanjem in z izločanjem. Uravnoteženo izločanje (potenje, uriniranje, odvajanje blata, izdihovanje porabljenega zraka) je znak stabilne energije v vodilnem meridianu.

Po kitajski medicinski znanosti je Guardian Qi Yang Qi in zato predstavlja “ogenj” telesa. Njegova hitra in vseprisotna cirkulacija ohranja ogenj v telesu in nadzoruje izgubo telesne toplote. Guardian Qi je tudi neločljivo povezan s tekočinami, ki tečejo zunaj kanalov, v koži in mesu. S pomočjo dihanja (pod nadzorom pljuč) je Guardian Qi odgovoren za odpiranje in zapiranje por ter nadzoruje potenje.

Vodilni meridian ima zaščitno vlogo pred energijami od zunaj. Glede na ugotovitve starih kitajskih modrecev, Guardian Qi (energija vodilnega meridiana, ki varuje) zpotrebuje 21 dni, da obkroži vse dele telesa do vrha glave in navzdol do zadnje toče v meridianu še 9 dni, ker je en mesec.

Ena najpomembnejših točk v telesu, ki prinaša jasnost misli in povezavo z Duhom

DU20

Kitajsko ime je Bai Hai (izgovarja se “bye whay”), kar pomeni 100 srečanj, ki naj bi zdravilo 100 bolezni. To je najvišja točka na celotnem telesu in se nahaja na vrhu glave na lasišču. V skladu s kitajsko medicinsko teorijo ima ta točka številne učinke: uporablja se proti glavobolu, omotici, motnjah nosu, neravnovesju v organih, ob izgubi zavesti, in tudi za stimulacijo delovanja možganov in pomiritev duha.

Ker se nahaja tako blizu možganov, pomaga hraniti ta vitalni organ. Z bolj duševnega in duhovnega vidika lahko ta točka pomaga pri dezorientaciji, ki se lahko zgodi, če smo tako zaposleni in postanemo preobremenjeni in izgubimo fokus, pa tudi s slabim spominom in žalostjo, tako da pomagamo “človeka premakniti naprej na drugačno raven razumevanja in biti. ” Če je človek zelo napet, lahko pomiri in dvigne duha, razbistri um in stabilizira moč volje, ki pomaga obnoviti nadzor v svojem življenju, da lahko zbere vire, ki so potrebni za umiritev občutkov preobremenjenosti ali celo kaosa.

Za energijsko podporo tej točki, točko lahko rahlo primete, ali pa zgolj osredotočite nanjo in sedite v tišini. S tem vnesemo mir in jasnost v sebe in se ločimo od okolice.

Viri:
Priročnik za akupunkturo Peter Deadman
Spirit of the Points, J. R. Worsley, Lonny Jarret, et al.