Žolčnik v svojem obilju

Žolčnik je votli organ hruškaste oblike, v katerem se skladišči v jetrih nastajajoč žolč. Žolč je z žolčevodom povezan s tankim črevesom. Pred obrokom je žolčnik poln žolčne tekočine, po obroku pa se žolč izprazni v črevesje. Žolč je v črevesju pomemben za prebavo maščob in v maščobi topnih vitaminov in mineralov.

Žolčnik je v vzhodni medicini simbol odločenosti pri izpeljavi načrtov. Povezan je z nepristranskim presojanjem in odgovoren za sprejemanje in izvrševanje odločitev. Človek, ki sprejema odločitve na podlagi nepristranske presoje in vrednotenja (najbolje se obnese zdrava, preudarna kmečka logika) ter odločitve odgovorno izvrši, ima zdravo energijo žolčnika.

Naša zahodnjaška miselnost nas vedno sili, da se odločamo pravilno. Zato mnogo ljudi koleba, se ne odloča, ali pa se prehitro odloči iz raznih čustvenih pritiskov in nepremišljenosti. Vendar je pomembno le, da se odločimo po predhodni presoji »za« in »proti« in odgovorno sledimo odločitvi. Pomembno je, da vemo, kaj je bilo tisto, zaradi česar smo se tako odločili in odločitev izvršili. Če se izkaže, da je bila odločitev neugodna, popravimo dejanje in drugič naredimo drugače, saj  smo za svoje odločitve odgovorni.

Ko se odgovorno odločamo, smo pomirjeni.  Tako ni potrebe po kontroli nad vedenjem in čustvi drugih, saj v vsakem trenutku vemo, zakaj smo se odločili tako kot smo se odločili. Z odgovornim odločanjem postanemo odrasla oseba, ki za svoja dejanja prevzame posledice in posledice tudi odpravi. Zdrav žolčnik pomeni, da za naše napake ne iščemo krivcev izven sebe, temveč popravimo svoje napake ter naslednjič naredimo drugače.

Zdrav žolčnik je torej povezan s kakovostjo odločanja in delovanja. Zdrav žolčnik ustvarja pogoje za pogumno in plemenito življenje. To pa vodi v resnično zadovoljstvo. Človek, ki se odgovorno sooča z viharji življenja, se ne preda zlahka in najde rešitve. Tak človek je kot drevo, ki raste v nebo.

Odločanje ni povezano s tem, da sem moramo odločiti “pravilno” temveč, da smo v srcu pomirjeni in čutimo, da je tako najbolje najprej za nas, ob upoštevanju ekologije vpliva naših odločitev na naše domače, našo okolico, družbo in naravo okrog nas.