Žolčnik v težavah

Neharmonija v energijskem toku žolčnika se kaže v težavah pri prebavi maščob: driska, slabost, bolečine v spodnjem delu trebuha in kadar človek že ima žolčne kamne, vnetje žolčnika ali raka žolčnika. Neravnovesje energije žolčnika se kaže v neprožnosti tetiv in kit. Pogostost poškodb in vnetij kit, ovojnic, tetiv in ligamentov je povezana prav z neravnovesjem v energiji žolčnika. Ko se pojavijo fizične bolezni, to pomeni, da je bila neharmonija v energijskem toku žolčnika prisotna že zelo dolgo časa in se zato odraža že na fizičnem nivoju.

Vsaka neharmonija v energiji žolčnika pa se seveda začne najprej kazati v čustvih, razpoloženju, vedenju, odzivanju, reagiranju in naših mislih. Tako kot sodni sistem (pravičnost, nepravičnost) in zakoni odločanja neke države vplivajo na celotno državo, tako tudi kakovost energije žolčnika vpliva na celotno telo, čustva in misli.

Kadar je v žolčniku premalo energije, se človek ne odloča. Raje se prepušča toku življenja, ki ga nosi, kakor narekujejo drugi. Pogosto slišite: »Kaj pa lahko naredim?« Človek sodi z njegove majhne perspektive in ne prevzame odgovornost za svoj lasten prispevek k situaciji, kakršna je. Tak človek se največkrat tudi boji odločiti se, saj se boji odziva okolice: »Kaj pa, če se bom odločil napačno?« Človek s premalo energije žolčnika je v velikem stresu zaradi odločanja – kot da nima korenin in ga vsaka sapa podre. Težko se odloča tako, da bi se dobro počutil. Pogosto posluša druge kaj »mora« narediti in ne prevzame odgovornosti za to, da se je pravzaprav sam odločil poslušati druge. Premalo energije se kaže tudi v premajhni napetosti kit, tetiv, vezivnih ovojnic in ligamentov. Sklepi so zato zelo izpostavljeni izpahom, izvinom, pomanjkanju sinovialne tekočine … Pogost znak za pomanjkanje energije žolčnika je tudi vrtoglavica in paraliza telesa (človek ne more premakniti okončine ali pa celega telesa).

Preveč energije žolčnika se kaže v (pre)hitrem odločanju posameznika ali odločanju brez premisleka. Človek običajno sledi samo svojim odločitvam in je precej jezen, če drugi  ne upoštevajo njegovih odločitev. Kljub temu da odločitve vedno sprejema sam, nikoli ne prizna napake in je tudi ne odpravi. Človek deluje kot da bi živel v trdnjavi brez oken in brez vrat. Pogoste so nočne more, kot da bi bil človek ujet. Namesto navdušenja se človek sam sili v delo. Vezi na telesu pokajo predvsem zaradi velike napetosti v energiji žolčnika. Mišice so zaradi notranje napetosti prav tako zelo napete. V očeh ni žara, temveč stalna napetost. Tak človek zato velikokrat nosi očala.